Mammuttimarssi ennakko: #kylmää #sadetta #räntää #nälkää #pimeää

Peräkylän Ponnistuksen vuosittain järjestämä Mammuttimarssi kilpaillaan 31.10.-1.11.2014. Itse olen lähdössä noin 50 kilometrin pituiselle Mammutti maratonille.
Alkuun vähän tietoa tapahtumasta:

Mammuttimarssin filosofinen tausta

Mammuttimarssi jäljittelee armeijan erikoisjoukkojen harjoitusta, joka jäljittelee kommandoryhmän tehtävää vihollislinjojen takana. Vrt kaukopartiomiehet. Tässä kyseisessä kuvitellussa tilanteessa ei pystytä lentokoneella/helikopterilla heittämään kohdealueelle huoltopakkauksia, vaan ne on kannettava alusta asti mukana. Jos matkan varrella tulee vastaan sopivia resursseja, niitä voi käyttää. Kuitenkin: Ne paikalliset resurssit/palvelut ei tule vastaan ellei niitä osaa etsiä, ja sitä varten pitää ennen tehtävää suorittaa tiedustelua, ja suunnitella matka niin että pystyy noita paikallisia palveluja käyttämään. Mammuttimarssissa reittipisteet annetaan etukäteen, jokaisella on viikko aikaa hankkia tietoa kohdealueesta. Siis tarkoitus ei ole lähtökohtaisesti kuljettaa suurta määrää ruokaa/juomaa, tai kulkea nälkäisenä ja janoisena.

Mammuttimarssi ja Sodankäynnin taito

Sunzin lekendaarinen teos "Sodankäynnin taito", tuo sodankäynnin ja johtamisen klassiko joka kirjoitettiin yli 2400 vuotta sitten Kiinassa, on omiaan juuri Mammuttimarssin stratekiaoppaaksi (toinen vaihtoehto on Sudenpentujen Käsikirja). Sunzin oppien turvinhan Haltikin valloitettiin.

Sodankäynnin taidon yhdeksäs luku "Marssi" auttaa oiwasti perusstratekian hahmottamisessa, sulussa sovellusesimerkkejä vuoden 2012 Mammuttimarssista:

  • Ylitä vuoristot laaksoja noudattaen. Kun näet vehmaan maaston, ota asemat ylängöiltä (Re: X-factor), taistele alaspäin, älä nouse taistelemaan ylöspäin. Näin asemoidaan armeija vuoristoissa.
  • Kun vesistöjä on ylitetty, on välttämätöntä ottaa niihin etäisyyttä. (Re: Uintirasti)
  • Ylitä suolarämeet kiireesti äläkä jää niille viivyttelemään. (Re: voitaneen yleistää kaikkiin rämeisiin, mitä matkalta löytyy)
  • Jos korkeaan heinään on asetettu paljon esteitä, tarkoitus on johtaa harhaan. (Re: perhanan rastimestari/mestarinna)

Myös seuraavista luvuista "Maaston muoto" ja "Yhdeksän Maastoa" löytyy Mammuttimarssijoille hyödyllisiä oppeja:

  • Maasto voi olla helppopääsyinen, vaikeakulkuinen, torjuva, ahdas, jyrkkä tai etäinen. (Re: tähän kategoriaan uppoo about kaikki MM:n rastit)
  • Kevyt maasto on maasto, missä on tunkeuduttava vihollisalueelle vain lyhyen matkaa. (Re: ne muutamat tien vieressä olleet rastit)
  • Saavutettava maasto on maasto, minne minä voin edetä ja vihollinen voi saapua. (Re: saunapalju)
  • Raskas maasto on maasto, missä on tunkeuduttava syvälle vihollisalueelle ja selän taakse jää lukuisia linnoitettuja kaupunkeja ja kyliä. (Re: Vihdin keskusta ja Birgitan linnan rauniot)
  • Kun ryöstellään rikasta maaseutua, on armeijalla tarpeeksi syötävää. (Re: 24h ABC ja nakkikiskan ulkopuolinen huolto)

Ylläolevien lähde: Peräkylän ponnistus / Mammuttimarssi (http://www.perakylanponnistus.com/kilpailut/mammuttimarssi.php)

Lähtökohdat Mammuttimaratonille

Bongasin viime syksynä mukavan järjettömältä kuulostavan tapahtuman netistä. Luin syksyn ja talven aikana monia kilpailuraportteja viime syksyltä ja mietin että tuonne on joku vuosi lähdettävä! Jo kesällä, hyvissäajoin ennen Vaarojen maratonia oli sitten puhetta twitterissä tämän vuoden Mammuttimarssille osallistumisesta. Puhe oli tuolloin ultrahuumassa ollut 100km matkasta. Suunnitelma jäi elämään hiljaiseloa, koska halusin olla varma palautumisestani Vaarojen maratonin jäljiltä. Vaarojen pettymyksen jälkeen olin entistä varmempi Mammuttimarssille osallistumisesta, mutta matkan päätin lyhentää vain maratonin pituiseksi. (Mammuttimarssin maraton on noin 50km).

Mammuttimarssi eroaa normaaleista juoksukilpailuista parilla tavalla: Reittiä ei ole merkitty millään tavalla. Kilpailijat saavat noin viikko ennen tapahtumaa koordinaatit reittipisteille, joissa on käytävä leimaamassa tekstiviestillä piste käydyksi. Myös karttamateriaali on hankittava itse ja suunniteltava edettävä reitti. Kilpailu juostaan pimeässä (juoksijoiden lähtö kello 21:00) ja eikä reitillä ole huoltopisteitä. Jokaisella matkalla yksi rasteista on uimarasti, jonka voi kiertää käymällä ennalta tuntemattoman pituisen sakkolenkin.

Oma harjoitteluni Vaarojen maratonin jälkeen on ollut lähinnä hupihölökkää. Palautuminen kesti yllättävänkin kauan ja kevytkin lenkkeily teki jalat oudon kipeiksi vielä parin viikon jälkeekin. Hieronta onneksi auttoi palautumisessa ja nyt on jalat aika tuoreen tuntuiset uusiin hölmöilyihin.

Huonosta valmistautumisesta huolimatta tuntuu todella kivalta lähteä retkeilemään Nuuksion yöhön. Edellisestä reilun maratonin mittaisesta juoksusta on vähän vajaa kuukausi aikaa, mutta tunnen kroppani olevan valmis uuteen elämykseen. Elämysten haku tuntuu olevan mulle se juttu näissä hölkkähommissa ja sellainen on varmasti taas tulossa.

Jos joku haluaa katsella esim tuloksia tai seurailla somessa tunnelmia, niin osallistun kisaan seuran nimissä yksihenkisenä Lahti Trail Runners joukkueena.

Helsingin sanomat 22.10.1972 - Lääkärin sanoissa lienee totuuden siemen

This entry was posted on torstai 30. lokakuuta 2014 and is filed under ,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Leave a Reply