Muutama sana maratonohjelmastani

Muutamat FB-kaverit ja blogin lukijat ovat kyselleet maratonohjelmastani hieman tarkempaa tietoa. Tänne kahdelle A3:lle tulostetusta ohjelmastani postatut kuvat oli tarkoituksella erittäin huonolaatuisia ja vähän tärähtäneitäkin, koska en halunnut ihmeitä paljastaa.


Paljastetaan nyt kuitenkin pääpiirteittäin miten 30 viikkoani kulkee:

Monesta paikasta olen lukenut mantran: "Useus ennen määrää ennen tehoja." Tähän perustuu myös tämä juoksuohjelma ainankin useuden puolesta. Jokaiselle ohjelman viikolle on merkitty yhdeksän harjoitusta, joista kolme on aamusaleja ja kuusi lenkkiä. Jokaisen juoksulenkin kohdalle on määritelty sekä kilometrit, että harjoituksen tyyppi (palauttava, mäkiharjoitus, vauhtileikittely, intervalli, juoksutekniikka, peruskestävyys, maratonvauhtinen tai pitkä lenkki). Jokaisen viikon pääharjoitus on myös merkitty, josta näen mitä viikolta haetaan ja mihin lenkkiin erityisesti panostaa.

Ohjelman alusta saakka on ohjelmassa lähes viikottain maratonvauhtiset- ja pitkät lenkit. Maratonvauhtisten pituudet vaihtelee 30 viikon aikana 5-14km välillä. Pitkät lenkit on pituudeltaan 14-30km ja niitä on 30 viikon aikana 25 kappaletta. Sekä maratonvauhtisissa että pitkissä on havaittavissa selkeä progressio pituudessa ohjelman edetessä. 

Viikkokilometrit vaihtelee ohjelman aikana 35-74km välillä. Kilometrit nousee pikkuhiljaa ajan kuluessa ja lähtee laskuun ohjelman loppupuolella keventelyn muodossa. Kilometrimäärät olen päättänyt pitää vähintään tuossa tasossa ja talvella hiihtää lisäksi.

Ohjelma tuntuu sopivan arkeeni erittäin hyvin. Arkena lenkit on tarpeeksi lyhyitä, mutta niitä on usein. Myös aamusaleilu on tuntunut kivalta (ja tuloksiakin rupeaa jo näkymään parantuneen ryhdin ja isompien olkapäiden muodossa). Nyt pitäisi vaan malttaa pistää jäitä hattuun omien hassuttelujen kanssa ja noudattaa ohjelmaa vähän tunnollisemmin. Myös Juoksuklubin kokoontumiset tekee pieniä muutoksia ohjelmaan.

Vastaan mielelläni kysymyksiin kommenteissa :)

This entry was posted on torstai 14. marraskuuta 2013 and is filed under ,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Leave a Reply