NUTS Karhunkierros 80km 2016


Pitkään odottamani (ja pelkäämäni) NUTS Karhunkierros juostiin Kuusamossa Rukalla viime viikonloppuna 27.-28.5.2016. Tapahtumassa oli matkoina 33km, 53km, 80km ja 160km. Oma valintani osui jo viime vuodelta tuttuun 80km matkaan, jolle oli alunperin tarkoitus lähteä hakemaan 10:25 loppuaikaa. Kuinkas sitten kävikään..

Valmistautuminen

Maaliskuun alun Transgrancanarian jälkeen makasin sohvalla ja syljeskelin kattoon parisen viikkoa ja sen jälkeen yritin ruveta vähän treenaamaan. Muu elämä meni kuitenkin harjoittelun edelle, ja suuri osa harjoitustunneista tuli kävelyllä käymisestä (jota ei kyllä voi laskea kuin arjen aktiivisuudeksi).
Harjoituskaudelle mahtui kaksi ihan ok treeniviikkoa ja yksi kunnon tehoviikko, mutta esimerkiksi pitkikset jäi lähes kokonaan tekemättä. Tehoviikolla juoksin maanantaina cooperin (uusi enkka 3170m), torstaina Bodom Trailin 12km (1:00:07), perjantaina Sandis Trail VIP 7km ja lauantaina E-S puolimaraton Lappeenrannassa (uusi enkka 1:31:48).
Tehoviikon ja kevään treenien perusteella lyhyiden matkojen kunto oli paremmalla tasolla kuin vielä ikinä, mutta kestävyyskunto pidemmässä suorituksessa oli täysi kysymysmerkki! Itseluottamuksen hakemisessa ja uhopussin täyttämisessä olikin aika homma ennen Karhunkierroksen starttia!

Kisaviikonloppu

Henkistä valmistautumista tulevaan
Lahti Trail Runnersin kermaperseosasto siirtyi Rukalle perjantaina lentämällä Helsingistä. Perillä Kuusamossa oltiin kahden jälkeen ja Rukalla seurakavereiden lentokenttäkuljetuksen ansiosta jo kolmen aikaan. Perjantaina jäikin hyvin aikaa välpätä kilpailuvarustus valmiiksi, viedä dropbag järjestäjille ja palloilla tapahtuma-alueella tuttujen kanssa jutellen.

Kisaa edeltävä yö meni totuttuun tapaan huonosti nukkuessa liian valoisassa huoneessa, eikä 4:50 ranteessa värissyt herätyskello päässyt yllättämään torkkuessa koiranunta. Vähän viiden jälkeen olinkin jo aamupalalla tankkaamassa karjalanpiirakoita, pekonia ja kahvia naamariin. Bussi kohti Karhunkierroksen pohjoisinta pistettä Hautajärveä starttasi kello 5:45. Hautajärvellä vielä pieni hetki hermoilua ja kitinää (kiitos Sami kun sai vähän kitistä) ja kohti starttia.

Hautajärvi - Oulanka (0 - 29km)

Starttiselfie!
Starttitöötti törähti Hautajärvellä aamulla tasan klo 7. Törähdys aiheutti yhtäkkisen itsevarmuuspuuskan (uhopussi täyttyi ja beast-mode meni päälle) ja lähdin rohkeasti liikkeelle. Mokasin jo ennen starttia kun en tajunnut laittaa kelloja hakemaan satelliitteja ja sainkin kellon päälle vasta noin kilometrin juoksemisen jälkeen. Taktiikkana oli päästä Oulangan huoltopisteeltä liikkeelle ennen 53km starttia, eli aikaa tähän noin 29km matkaan ja huoltoon oli tasan kolme tuntia.

Alkumatkasta noin 15 kilometriä juoksin hyvävauhtisessa letkassa 5:15-6:30 kilometrejä, mutta huomasin vauhdin putoavan selvästi aina kun tuli teknisempää juurakkoa tai teknistä/jyrkkää alamäkeä. Muistikuvistani poiketen alkutaipaleella oli muutama vaikeakulkuisempikin pätkä ja pelkäsin aikatavoitteen karkaamista, joten päätin ottaa vetovastuun ja pitää kovempaa vauhtia myös hankalissa paikoissa. Hetken juoksemisen jälkeen huomasin olevani yksin. Yksinäistä juoksua ei kuitenkaan kestänyt pitkään ja löysin samanvauhtista seuraa, jossa juostiinkin mukavia jutellen huoltoon saakka.

Oulangan huollossa oli alkuun vähän säätämistä. Huoltopisteen henkilökunnalla meni pari minuuttia löytää dropbagini. Myös itse huollon kanssa mokasin hieman, kun emme olleet huoltajani kanssa tajunneet käydä huollossa toimimista millään lailla läpi ennen kisaa. Pienen sähläyksen jälkeen homma lähti kuitenkin toimimaan :) Enemmän huoltoa viivästytti kuitenkin dropbagin etsiminen kuin juomapullojen kanssa sekoilu.

Oulanka - Juuman huolto (29 - 62km)

Puolivälin selfie
Pääsin lähtemään Oulangan huollosta 3½ minuuttia ennen 53km lähtöä. Oli huikea fiilis juosta koko lähtöä odottavan porukan ohi ja saada huimat kannustukset. Alkumatka Oulangasta sujuikin kuin elokuvissa. Helppo hiekkapohjainen polku kulkee harjun päällä Oulankajoen mutkitellessa alempana ja tällä kertaa kulkukin oli tällä pätkällä vielä kohdallaan. Oli suorastaan nautinto juosta, vaikka matkaa alkoikin olla takana jo nelisenkymmentä kilometriä. 41km kyltin kohdalle pysähdyin ottamaan nopean selfien (harmitti kun viime vuonna en bongannut koko kylttiä matkan aikana) ja jatkoin taas matkaa. Seuraavassa kunnon ylämäessä päivitin instagramin kävellessä :)

Vähän ennen 50km täyttymistä alkoi retken heikoin vaihe. Energiat alkoi olla vähissä, oikea polvi ja jalat muutenkin alkoi kipeytyä ja vitutti muutenkin. 52km kohdalla kiukuttelin tekstiviestillä huoltoon, ja sain vastauksen: "Ei se mitään vaikka vituttaa ja sattuu. Pistä vaan tossuu toisen eteen sitkeesti!" Ei mitään myötätuntoa!

Vähän myöhemmin totesin juomien loppuvan näin pitkällä huoltovälillä kuumassa kelissä, joten pysähdyin tankkaamaan Kitkajoesta litran lisää juomista matkaan ja pesin naaman. Kyllä piristi! Joenvartta juostessa olin tehnyt matkaa yksin reilun kaksi tuntia. Onneksi aina välillä lyhyemmän matkan taivaltajia meni ohi, ja löin aina hetkeksi kantaan kiinni, että pääsin vähän juttelemaan. Muistikuvieni mukaan viime vuonna koko Kitkajoen pätkällä ei juuri juoksuaskeleita otettu, mutta tänä vuonna osan matkaa juoksukin kulki yllättävän hyvin.

Hankalan pätkän jälkeen reitti yhtyi pieneen Karhunkierrokseen, joka on kuin valtatie verrattuna aikaisempaan polkuun. Valtatiellä oli myös muita matkaajia huomattavasti aiempaa enemmän.
Ajattelin ennen kisaa, että täydellisellä onnistumisella olisin ennen 33km sarjan lähtöä tässä kohtaa, ja huomasin ilokseni niin käyneen. Näillä main rupesin ensimmäistä kertaa laskemaan, että tässähän taidetaan olla menossa yllättävän lähelle kymmentä tuntia loppuajassa jossen hirveän pahasti kanttaa.

Juuman huoltoon saavuin ajassa 6:46 melkoisen uupuneena.

Juuma - Konttainen (62 - 76km)

Juuman huollossa homma toimi muuten kuin unelma, mutta minua kiinnosti enemmän jäädä juttelemaan mukavia kuin matkan jatkaminen. Pienen kehotuksen jälkeen lähdin kuitenkin matkaan edessä reitin mäkisin osuus. Heti huollon jälkeen pidin vielä kusitauon ja lähdin hiljakseen hiippailemaan kohti Rukaa. 31km juoksijoita tuli ohi tasaisin väliajoin samoin kuin seurakaverini Petra 53km matkalla. Synkkä vaihe jatkui jatkumistaan, kunnes yhtäkkiä muutama kilometri huollon jälkeen tossu olikin taas syönnillään.

Sain pidettyä ihan kohtuullista matkavauhtia ja sen ansiosta oli aina välillä seuraakin kun yritti pysytellä 53km juoksijoiden mukana. Vähän ennen Konttaista Kumpuvaaralta alas tullessa viimeisetkin synkät ajatukset oli tiessään ja osa vaihtui. 53km juoksijat yritti pysyä minun peesissäni. Konttaiselle nousu sujui pitkissä rappusissa yllättävän hyvin ja kukkulan päällä olikin seurakavereita kannustamassa! Reitti oli kuitenkin vähän huonosti merkattu ja meinasin monien muiden tapaan juosta tunturin päällä harhaan.


Konttainen - Ruka (76 - 82km)

Konttaisen huolto sujui hetkessä! Urkkaa kaksi pulloa täyteen, vesipullon loput päähän ja ukko matkaan! Katsoin kellosta, että 10 tunnin alitus on menetetty, mutta 1h 25min aikaa keretä maaliin paremmalla ajalla kuin Maksimaisen Villellä oli viime vuonna.

Valtavaaralta laskeutumista teknisessä kivikossa. Kuva: Antti Nousiainen
Ensimmäisessä ylämäessä sain kiinni aiemmin reitin varrella hetken peesaamani naisen 53km matkalla ja edettiin Valtavaaralle asti porukalla. Valtavaaralla oli krokotiilikin kameran kanssa vastassa ja hieman ylempänä tuli taas tuttuja vastaan kannustaen. Nousut ei tuntunut kulkevan yhtä hyvin kuin esimerkiksi viime vuonna, mutta kello on eri mieltä asiasta. Valtavaaralta alas tuli kevyellä kengällä maalin jo häämöttäessä ajatuksissa.

Kukkulajono Rukalta kuvattuna: Kumpuvaara, Konttainen, Valtavaara

Maaliin saavuin ajassa 10:05:44. Sijoitus oli hienosti 7. (Starttaajia 80km matkalla miehissä 114, ja naisissa 38)
 
Maalituuletus! Kuva: Matti Siukkola

Yhteenveto

Kun alisuorittaa treeneissä, on kiva ylisuorittaa kisoissa! Enpä voisi enempää olla tyytyväinen suoritukseen! Tuntui että lähes kaikki meni päivän aikana nappiin eikä oikeasti isoja vastoinkäymisiä/uupumisiakaan tullut matkalla.

Kestävyyskunto keväisen kuntotestin jälkeen vaikuttaisi olevan ihan kohtuullisella tasolla. Paljon on kuitenkin tehtävä ennen kuin uskaltaa edes ajatella seuraavana isona kisana ohjelmassa olevaa NUTS Pallaksen perusmatkaa (Ylläs-Hetta 135km). Säännöllisin väliajoin on käynyt mielessä matkan lyhentäminenkin 55 kilometriin, koska en tiedä onko 135 kilometrin taivaltaminen millään lailla mielekästä.

Varusteiden osalta reissu meni nappiin! Kenkinä Inov-8 X-Talon 212 toimivat kuin unelma taas kerran! Samoin lähes uutena matkaan lähtenyt Ultimate Direction AK Mountain Vest 3.0 juomaliivi osoitti toimivuutensa. Taskujen sijoittelu ja liivin istuvuus on ihan eri planeetalta kuin vanhassa repussani. Mukana matkassa oli myös Flipbelt, jossa pidin puhelinta ja osan matkaa myös tyhjiä juomapulloja ja geelejä. Flipbelt on varmasti yksi parhaita varustehankintojani piiiiiitkiin aikoihin! Pienet ja hieman isommat tavarat (kuten tuulitakki) kulkee mukana kuin huomaamatta. Alla vielä varustelista kokonaisuudessaan.

Ainut varuste mikä hieman petti on sykevyö, joka repi selän auki. Eiköhän siitäkin selviä rupien parantelulla.

Fiilis juoksun jälkeen maalissa!
 Garmin datat: https://connect.garmin.com/activity/1190339551

 GPS-seuranta -pallerot: http://www.tulospalvelu.fi/gps/2016karhunkierros80/

Varustelista:

- Under Armour Alter Ego Batman t-paita
- Skins ½-trikoot
- Compressport Ultra lippa
- Compressport Fluo säärystimet
- Compressport Armforce irtohihat
- Inov-8 X-Talon 212 kengät
- Ultimate Direction AK Mountain Vest 3.0 juomaliivi (juomalaitteina 4kpl 0,5l lötköpulloja)
- UD:ssa pakolliset varusteet (avaruuslakana, pilli, muki, ideal-side, kuoritakki, rakkolaastareita, wc-paperia)
- Garmin Fenix 2 sykemittari + sykevyö
- Numerolappuvyö
- GPS-mokkula järjestäjiltä


Eväät:

- päivän aikana 2 litraa urheilujuomaa
- päivän aikana 5 litraa vettä
- 6 kpl High5 Zero elektrolyyttijuomapillereitä
- 16 kpl High5 ISOGel geelejä
- 4 kpl MilkyWay sulkaapatukoita
- 5 kourallista sipsejä
- 10 fasupalaa
- suolatabletteja

This entry was posted on maanantai 30. toukokuuta 2016 and is filed under ,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Leave a Reply